Najvyšší % rast priemerného zisku na klienta v corporate bankingu reportuje ČSOB Finančná skupina

​ Výnosnosť aj ziskovosť komerčných bánk v segmente firemného bankovníctva v roku 2023 výrazne vzrástla. Tento segment klientov podľa IFRS 8 definujú banky odlišne a preto je vzájomné porovnanie výsledkov náročné. V našej novej analýze sme sa preto pozreli, ako sa vyvíjajú výsledky jednotlivých bánk v čase a porovnali ich s rokom 2022.  

✅ Najvýraznejší rast priemernej ziskovosti na klienta v minulom roku reportuje ČSOB. Priemerný prevádzkový zisk na firemného klienta dosiahol v roku 2024 v prípade ČSOB takmer 24 tis. EUR (+128% YoY). Ťahúňom bol hlavne rast priemerných čistých úrokových výnosov, ktoré dosiahli približne 20 tis. EUR. To všetko sa banke podarilo pri medziročnom náraste počtu klientov firemného bankovníctva o takmer 15%.  

✅ Silné finančné výsledky reportuje aj Slovenská sporiteľňa, ktorá bola v roku 2023 akvizične najúspešnejšou bankou a na celkovom počte vedených firemných účtov má druhý najvyšší market share na trhu. Podľa našich prepočtov jej ako jedinej banke medziročne vzrástol priemerný čistý poplatkový a provízny výnos. Banka navyše reportuje najvyššiu čistú úrokovú maržu vo firemnom bankovníctve spomedzi analyzovaných bánk. Zaujímavosťou je aj to, že priemerné čisté provízne a poplatkové výnosy banke rástli aj napriek silným výsledkom v predaji nových biznis účtov a akvizície nových klientov.  

Tatra banka reportuje nárast priemerného zisku pred zdanením na klienta, ktorý dosiahol cca 66 tis. EUR. Podľa IFRS 8 patria do corporate segmentu Tatra banky iba firmy s obratom nad 5 mil. EUR / rok. Pre najväčšiu banku vo firemnom bankovníctve bol minulý rok historickým hlavne z pohľadu prevádzkovej efektivity. Cost-income pomer divízie firemného bankovníctva dosiahol najnižšiu úroveň 22,67%. Výborné výsledky reportuje Tatra banka v oblasti predaja POS riešení. Medziročne jej vzrástol podiel na počte POS terminálov o viac ako 7 p.b. Faktom však je, že banka dosahuje aj najvyšší market share na počte vedených firemných účtov v sektore maloobchodu (cca 35%).  

✅ Pozitívne výsledky v segmente firiem reportuje aj VÚB banka, ktorej medziročne vzrástol priemerný zisk pred zdanením o približne 11%. V porovnaní s jej konkurenciou je to výrazne nižší rast, avšak firemný segment definuje vo svojej účtovnej závierke najvoľnejšie spomedzi TOP bánk.  

Naše competitie intelligence služby poskytujeme nielen v sektore bankovníctva. Ozvite sa a radi vám v Market Vision s.r.o. pomôžeme.