Automobilové novinky v roku 2015 na Slovensku a očakávania pre rok 2016

Čo nás zo sveta automobilových noviniek na Slovensku zaujalo v roku 2015 najviac?

Rok 2015 priniesol na automobilový trh veľa noviniek. V apríli sa v bratislavskej Inchebe uskutočnil v poradí už 25. ročník autosalónu, ktorý predstavuje najväčšiu auto-moto udalosť na Slovensku. Práve na autosalóne sme mali možnosť vidieť väčšinu významných noviniek, akou bol napríklad nový crossover  Suzuki Vitara, ktorý nasleduje svojho úspešného predchodcu model SX4. Ponuku malých crossoverov rozšírili aj ďalšie japonské značky Honda HR-V a Mazda CX-3. Na autosalóne bola predstavená tiež nová generácia prémiového SUV Audi Q7, ktorá sa vyrába na Slovensku ale aj ďalšie modely ako Ford Mustang, Audi TTS alebo menšie SUV Hyundai Tucson a Renault Kadjar. Jednou z najočakávanejších noviniek roka bola nová generácia vlajkovej lode Škody - nová Škoda Superb. V septembri automobilovým priemyslom otriasla kauza „Dieselgate“ koncernu Volkswagen, najväčšieho výrobcu automobilov na svete. Koncern bol obvinený Americkou Agentúrou pre ochranu životné prostredia (EPA) z manipulácie s emisiami naftových motorov koncernu. Volkswagen sa za túto manipuláciu, ktorá sa týka približne 11 miliónov vozidiel ospravedlnil a pripravuje zvolávacie servisné akcie. Taktiež  môžeme očakávať, že sa bude snažiť získať si späť dôveru svojich zákazníkov a je preto pravdepodobné, že pripravuje aj ďalšie zmeny v marketingovej komunikácii značky ako napríklad ohlásené zrušenie sloganu „Das Auto“ a jeho nahradenie pokornejším „Volkswagen“.

Aké novinky prinesie rok 2016?

Nový rok 2016 opäť prinesie množstvo zaujímavých noviniek. Už počas jarných mesiacov by mal odštartovať  predaj novej generácie „žilinského“ es-u-véčka  Kia Sportage. Práve kategória SUV sa teší čoraz väčšiemu záujmu a model Sportage patrí k tomu najžiadanejšiemu na našom trhu, podobne ako aj Volkswagen Tiguan a Mitsubishi ASX,  ktorých najnovšie generácie by mali byť predstavené práve v roku 2016.

Renault nedávno predstavil dve významné novinky. Prvou z nich je konkurent pre Volkswagen Passat, či Škodu Superb – nový model Renault Talisman, ktorý je už aktuálne v predaji. Druhou novinkou je nový Mégane, ktorý bude v kompaktnej triede súperiť s konkurenciou pre túto kategóriu vozidiel nezvyčajnými prvkami, akým je systém riadenia všetkých kolies 4Control, dostupný pre ostrejšiu verziu GT.

Švédska prémiová značka Volvo pokračuje v modelovej ofenzíve a po úspešnom uvedení novej generácie SUV XC90,  prinesie nového konkurenta pre zástupcov vyššej strednej triedy – nové Volvo S90. V prémiovej triede by sme sa mali v roku 2016 dočkať aj novej Audi Q5, špekulácie prebiehajú aj nad „baby SUV“ Q1, ktorý by mal konkurovať napríklad Nissanu Juke.

Mercedes-Benz by mal predstaviť novú generáciu E-Class a otáznik je aj nad príchodom novej generácie BMW triedy 5. Viac informácií sa dozvieme počas ženevského autosalónu, ktorý bude prebiehať od 3. do 13. marca.

AUTOeCIM tím pripravuje na nový rok niekoľko zaujímavých projektov a budeme tiež  prítomní na Autosalóne v Bratislave, ktorý sa uskutoční od 19. do 24. apríla 2016, o novinkách budeme v priebehu informovať.