Telekomunikácie: Očakáva sa spájanie sietí Orangeu a O2

Už v septembri 2014 prenikli na verejnosť informácie o rokovaniach Orangeu a O2 o spoločnom využívaní siete. Tie mali údajne prebehnúť aj sospoločnosťou Slovak Telekom, k vzájomnej dohode však nedošlo. Odvtedy sa k tejto téme neobjavili žiadne doplňujúce informácie, až do začiatku februára 2015. Dohoda je už údajne tesne pred podpisom a čoskoro by mohol byť známy pozitívny výsledok jednaní. O2 navyše informovalo, že okrem Orangeu sa rokovaní predsa len zúčastnil aj Slovak Telekom. 

Pre O2 to bude napríklad v praxi znamenať, že nebude musieť budovať najmodernejšiu, ale drahú, 4G sieť na miestach, kde ju už raz vybudoval Orange.

Zo spolupráce dvoch operátorov by mohli ťažiť aj samotní používatelia mobilných služieb. Jednak v podobe širšieho pokrytia rýchlou mobilnou sieťou a na druhej strane, pre nižšie náklady, aj lepšími cenami.

Štandardom je však už dnes spoločné využívanie stožiarov, do ktorého sa zapájajú všetci traja mobilní operátori.V susednom Česku napríklad svoje 3G siete už niekoľko rokov zdieľajú O2 a T-Mobile.

Všetci traja mobilní operátori síce s nástupom LTE sietí zvýšili objem dát k paušálom, no ešte stále je ponúkaný objem dát relatívne nízky. Práve s nástupom SWANu sa očakávalo zvyšovanie ponúkaného objemu dát, no zdržanie začiatku poskytovania služieb zatiaľ nevytvára na trojicu operátorov v tejto oblasti tlak a bude zaujímavé sledovať, ako sa to v priebehu tohto roka vyvinie. Okrem budovania 4G/LTE siete však bude dôležitý aj „súboj“ v pokrytí 3G sieťou, k čomu môže pomôcť spomínané spájanie sietí.